In de voetbalwereld zien we vaak voorbeelden van succesvolle trainers die tijdens hun spelerscarrière niet bepaald tot de absolute top behoorden. Er wordt nog wel eens beweerd dat echte toptrainers weinig tot geen voetbalervaring behoren te hebben, want uiteindelijk is er namelijk geen enkele garantie dat een fantastische voetballer ook een fantastische trainer zal zijn. De gedachte hierachter is dat spelers hun talent op het veld te danken hebben aan moeder natuur, maar dat naast het veld hele andere vaardigheden en inzichten van toepassing zijn. Maar er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen, en daarom heb ik 5 personen geselecteerd die in beide rollen behoorlijk succesvol bleken te zijn.

Diego Simeone

Simeone beëindigde zijn spelerscarrière in 2006, en op 15 April 2009 werd hij aangenomen als trainer voor de voetbalclub San Lorenzo. Na 12 wedstrijden (waarvan hij er 7 verloor), diende hij zijn ontslag in. Hij liet het er niet bij zitten en ging bij Atletico Madrid aan de slag, en met dit team wist hij onder andere de Europa League te winnen.

Als speler won hij: 1x UEFA Cup. 1x La Liga, 1x Serie A, 3x nationale cups, 1x UEFA Super Cup, 1x Confederation Cup, 2x Copa America, Zilver tijdens de Olympische Spelen.

Als trainer won hij: 2x Europa League, 2x Argentijnse Primera Division, 1x La Liga, 2x Nationale Cup, 1x UEFA Super Cup

Carlo Ancelotti

Ancelotti speelde als middenvelder voor Roma en later AC Milaan en won met beide teams een aantal grote prijzen. Hij beëindigde zijn succesvolle carrier in 1992 en ging toen meteen aan de slag als trainer voor het nationale team. Hij is tot nu toe nog de enige coach in de geschiedenis die kampioen wist te worden in de Italiaanse, Engelse, Franse en Duitse competitie.

Als speler won hij: 2x Europa Cup, 3x Serie A, 5x Nationale cup, 2x UEFA Super Cup, 2x Intercontinental Cup

Als trainer won hij: 3x Champions League, 1x Serie a, 1x Premiere League, 1x Budesliga, 1x Ligue 1, 6x Nationale cup, 3x UEFA Super Cup, 2x FIFA World Cup, 1x Intertoto Cup

Didier Deschamps

Didier is een uniek persoon: hij wist zijn team twee keer naar winst in de Wereldbeker te leiden. De eerste keer deed hij dit als aanvoerder van het Franse elftal. Jaren later herhaalde hij dit kunstje, maar dit keer als coach! Zijn spelerscarrière kwam in 2001 tot een einde, maar in hetzelfde jaar ging hij aan de bak als coach voor het Franse Monaco.

Als speler won hij: 1x Wereldbeker, 1x Europees kampioen, 2x Champions League, 2x Serie A, 2x Ligue 1, 4x Nationale cup, 1x UEFA Super Cup, 1x Intercontinental Cup, 1x Intertoto Cup

Als coach won hij: 1x Ligue 1, 1x Serie B, 6x Nationale Cup, 1x Wereldbeker

Pep Guardiola

Het grootste gedeelte van zijn carrier speelde Pep voor Barcelona, en met dit team won hij de Spaanse competitie maar liefst 6 keer! In 2006 kwam er een einde aan zijn voetbalcarrière. Zijn eerste klus als trainer was bij zijn oude liefde Barcelona. Na een aantal jaren Barcelona B gecoacht te hebben, kreeg hij in 2008 de senioren onder zijn hoede. Het werd het begin van een glansrijke trainerscarrière.

Als speler won hij: 1x Europa Cup, 1x Cup Winners’ Cup, 6x La Liga, 5x Nationale Cups, 1x UEFA Super Cup, Gouden medaille tijdens de Olympische Spelen.

Als coach won hij: 2x Champions League, 3x La Liga, 3x Bundesliga, 7x Nationale Cup, 3x UEFA Super Cup, 3x FIFA Wereldbeker voor clubs, 1x Premiere League, 1x EFL Cup, 1x FA Community Shield

Zinedine Zidane

Ongetwijfeld 1 van de grootste spelers in de historie van het moderne voetbal: Zinedine Zidane. Tijdens zijn jeugd beoefende hij vele sporten zoals: Judo(groene band), skateboarden, en fietsen. Maar de sport waarin hij uitzonderlijk goed bleek te zijn was voetbal. Hij begon zijn carrière in 1988 en maakte furore bij Juventus en Real Madrid. In 2013 werd hij naast het veld actief en kondigde in 2018 een time-out aan. Het is moeilijk de juiste woorden te kiezen om de persoon Zidane te omschrijven, maar het staat vast dat hij zowel als voetballer en als trainer heeft laten zien dat hij over de nodige kwaliteiten beschikt.

Als speler won hij: 1x Wereldkampioenschap, 1x Europees kampioenschap, 1x Champions League, 2x Serie A, 1x La Liga, 3x Nationale Cup, 2x UEFA Super Cup, 2x Intercontinental Cup, 2x Intertoto Cup

Als trainer won hij: 3x Champions League, 1x La Liga, 2x UEFA Super Cup, 2x FIFA Wereldkampioenschap voor clubs, 1x Supercopa 

Dit is een vertaling. Link naar het originele artikel: 

https://scorum.com/en-us/football/@ann/outstanding-footballers-who-became-equally-talented-managers